Przy odrobinie talentu, wiedzy i chęci z jajka uczynić można z łatwością ucztę godną najbardziej wyrafinowanych restauracji świata. Najlepszym dowodem na to jest fakt, że jajko to również ulubiony składnik słynnego, francuskiego szefa kuchni Pierra Gagnaire’go, który towarzyszył projektantowi Christianowi Ghion’owi w stworzeniu akcesoriów godnych jego najlepszych przepisów.
W ten sposób powstał koszyczek do gotowania i serwowania jajek gniazdo . Wykonany z kamionki i osadzony na stalowym stojaku, imitującym gałęzie drzewa, gadżet kuchenny pozwoli rozwinąć skrzydła kulinarnej wyobraźni wszystkim, nawet mniej zaawansowanym w sztuce gotowania kucharzom. Jajko na miękko z pesto z rukoli wymieszanym z odrobiną masła, koprem włoskim, i dressingiem z miodu i octu winnego lub 'en cocotte’ ze śmietaną i gorgonzolą, to tylko niektóre z propozycji mistrza.